fűtésrendszer zoldfutes

Víz-gáz-fűtés ajánlatkérés, Szaktanácsadás

Víz-gáz-fűtés

Mitől lesz egy víz-gázszerelő vagy klímaszerelő igazán jó szakember? Mert „annak idején” elvégezte a szakiskolát? Mert több évtizedes tapasztalata van? Esetleg mert rendelkezik érvényes szakhatósági igazolvánnyal? A kérdés összetett, de keressük meg rá a választ! Azt bátran állíthatjuk, hogy az évtizedekkel ezelőtt megszerzett elméleti tudás, bár remek alapokat ad, de a gyakorlatban már kevés, hiszen olyan technológiai ismereteket vár el a szakemberektől a mai kor, amelyek köszönöviszonyban sincsen az egykor tanultakkal, a víz gáz fűtés és légtechnika szakmában.

 Ha valaki 2022-ben egy komplex épületgépészeti rendszer telepítésére vállalkozik , nem árt, ha nemcsak a gyártók specifikációit ismeri, hanem egy kicsit képben van a víz kémiával is. Vagy egy kis villamossági alapképesítése láttán, nem jön zavarba, vagy akár okostelefonra letöltött applikációval kell tud beszabályozni egy rendszert. Sőt, az is elkerülhetetlen, hogy energetikai tárgyú kérdésekben is tanácsot tudjon adni. Érdemes-e a fűtési rendszert elektrifikálni? Milyen napelemes rendszert telepítsenek a hőszivattyúhoz?  Mi lesz, ha a gáz ára drasztikusan megemelkedik? Hisszük, hogy a jó szakember ismérve, hogy naprakész tudással és szakmai ismeretekkel rendelkezik minden területen, ami a munkájához szükséges. Természetesen nem elvárható, hogy minden szakterületen felsőszintű ismeretekkel rendelkezzen. Ezért a kapcsolatrendszer és a tudásbázis, ami ezzel jár, fontos „eszköze” egy szerelőnek.

Komoly viták folynak a sajtóban arról, betiltják-e az Európai Unióban az új gázkazánok értékesítését, s ha igen, mikor. A válasz röviden: nem, és nem fogják betiltani. Változások viszont várhatóak, a tagállami és a közösség egészének a szintjén is az várható, hogy a gáz szerepe csökkenni fog. Ettől még senki ne forduljon el egy gázkazán megvásárlásától, ha számára, az ő lakásában, házában az jelenti az ideális fűtési megoldást.

Jó tanács

Éjszakára, az egészséges és minőségi alvás érdekében tanácsos 2 Celsius fokkal lejjebb venni a lakásunk hőmérsékletét, illetve ugyanígy 2-3 fokkal tekerhetjük lejjebb a termosztátot, ha munkába indulunk. Amennyiben fűtési szezonban hosszabb időre elutazunk, akkor is tartsunk fent temperáló fűtést, mert azzal hatékonyan védekezhetünk a nemkívánatos páralecsapódások és az esetleges elfagyások ellen