Zöldfűtés régi kazánház

Régi gázkészülék cseréje

Ariston kazáncsere Budapest

Tartalomjegyzék

Fontos: Minden esetben kérje az arcképes gázszerelői igazolványt, a régi gázkészülék cseréjénél!

Engedélyhez kötött és egyszerűsített gázkészülék cseréje

Az egyszerűsített eljárás kitétele, hogy az új gázkészülék teljesítménye nem lehet nagyobb, mint a cserélendő készüléké, valamint hogy a gázvezetékekben és a rendszer más részeiben semmiféle változást nem eszközölünk. Ebben az esetben a tervezést és a tervengedélyezést megússzuk, de a szerelést kizárólag a gázszolgáltató által elfogadott, mestervizsgával rendelkező kivitelező végezheti. A gázkészülék cseréjének bejelentése is az ő feladata, csakúgy, mint a szolgáltató nevében ellenőrizni, hogy a kivitelezés megfelel a műszaki és biztonsági előírásoknak. A kazánhoz tartozó kémény ellenőrzését a kéményseprőipari szolgáltató végzi el. Az egyszerűsített gázkészülék cseréje így lényegében csak két szolgáltató bevonását igényli.

Engedélyhez kötött kazáncsere és a gázkészülék cseréjének bejelentése

Mint azt az előbb láthattuk a gázkészülék engedély nélkül is megoldható, de semmiféleképpen nem javasoljuk, nagy a kockázata a balesetre, és akár büntetésre is számíthatunk. Ha a meglévő kazánt nagyobb teljesítményűre szeretné cserélni, vagy a fogyasztói vezetékeken is változtatni, esetleg bővíteni szeretnénk, akkor a gázkazán csere engedélyeztetéshez kötött. Ebben az esetben az alábbi feladatokon kell végig menni:

 • egy épületgépész tervezővel tervet kell készíttetni a kazáncseréről és az egyéb változtatásokról, mint a gázvezetékek áthelyezése, bővítése, radiátorok felhelyezése
 • ezután következhet a gázkészülék cseréjének bejelentése, illetve a terv engedélyeztetése a gázszolgáltatóval
 • a szolgáltató kérhet egy nyilatkozatot is a kéményseprőipari szolgáltatótól
 • ha az engedélyt megkaptuk, akkor kezdődhet meg a gázkazán csere. A munkálatokat csak olyan kivitelező végezheti, aki gázszerelő igazolvánnyal rendelkezik
 • a cserét a gázszolgáltató ellenőrzi műszaki és biztonsági szempontból
 • az ellenőrzés után megtörténhet az üzembe helyezés

A kondenzációs kazán rendelet

A beszerelhető kazánok köréről szóló EU-s jogszabály 2015-ben született meg (https://eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/TXT/?uri=CELEX:32013R0813 ), aminek megfelelően 2016. július elsejével a magyar jogszabályt is szigorították.

A kondenzációs kazán rendelet életbe lépésétől csak olyan gázkazán beépítése engedélyezhető, aminek a szezonális hatásfoka minimum 86 százalék. Vagyis a jogszabály egyenesen nem köti ki a beépíthető kazánok típusát, mégis leszabályozza, mivel ennek a kitételnek igen kevés kazán tud megfelelni. Ezzel a beépíthető gázkazánok köre lényegében a kondenzációs kazánra szűkült. Ezek nagy előnye a korábbi típusokkal szemben, hogy hatékonyak, korszerűek és nem utolsó sorban biztonságosak. A régi gázkazán cseréje ezzel bár a felhasználók számára bonyolultabbá vált, de hosszú távon sokkal biztonságosabb és egészségesebb fűtést eredményez.

Kondenzációs kazán

Mint azt fentebb olvashattuk a kondenzációs kazán rendelet értelmében gyakorlatilag ez az egyetlen gázkazán típus, aminek beépítésére ma engedélyt kaphatunk. A kondenzációs gázkészülék egy zárt égésterű kazán típus, aminek az egyik fő különbsége a kémény szerkezetében rejlik. A korábbi turbós gázkazánok kéménye egy nagy cső volt, amin keresztül tudott távozni az égéstermék, füst, pára. A kondenzációs kémény ezzel szemben két csőből áll, az egyiken beáramlik a friss, oxigénnel teli levegő, a másikon pedig távozik az égéstermék, vízgőz. Itt jön képbe a kondenzációs technológia, aminek köszönhetően a készülék a távozó levegőben megmaradt hőenergiát visszaforgatja a rendszerbe, így energiát spórol. Ezen kívül a működésével sokkal kevesebb káros, környezetszennyező füst kerül a levegőbe, mint a régebbi készülékek esetében.

A kondenzációs gázkészülékek üzemeltetése lényegesen olcsóbb, mint elavult elődieké, így gyorsan megtérül a befektetés. Különösen akkor, ha alacsonyabb hőmérsékletű hőleadó rendszert üzemeltetünk vele, mint a padlófűtés vagy a falfűtés. Ha radiátoros kivitelben szeretnénk használni a kazánt, akkor célszerű a szigetelést is ellenőrizni és szükség esetén korszerűsíteni, mert ezzel sokat javíthatunk a készülék hatékonyságán, illetve a rendszer energia- és költségtakarékosságán.

Áthidaló megoldásként létezik olyan zárt égésterű kondenzációs kazán, ami a régi, turbós gázkazán kéményébe is beköthető. Ezzel jelentősen csökkenthetőek a kazáncsere költségei, de meg kell jegyezni, hogy ezzel csak elodázzuk az egyébként idővel elkerülhetetlen kéménycserét. 

A kazáncsere költségei

Zöldfűtés zöld tágulási tartály

Fentebb már írtunk arról, hogy milyen szakemberek bevonásával megvalósítható a régi gázkazán cseréje, azt viszont eddig nem részleteztük, hogy ez milyen költséggel is jár. Ennek pedig az az oka, hogy nehéz bármilyen becslést is mondani, hiszen kazáncsere költségei rengeteg tényezőtől függenek.

Az engedélyeztetéshez kötött gázkazán csere  a milliós kategóriába esik, és sok átalakítás esetén a kazáncsere költségei akár több millió forintra is rúghatnak. Ezek az alábbiakból állnak össze:

 • magának a kazánnak az ára
 • egyéb szerelvények, tartozékok anyagára, mint a gázvezetékek, égéstermék elvezetés, radiátorok, stb
 • épületgépészeti tervezés díja mint a gázvezetékek áthelyezése, bővítése, radiátorok felhelyezése
 • gázkészülék cseréjének bejelentése és a terv engedélyeztetése a gázszolgáltató által
 • kéményseprő nyilatkozat
 • a kazáncsere munkálatok kivitelezési díja
 • a gázszolgáltató ellenőrzésének díja
 • az üzembe helyezés díja