Hőkamera

A hőkamera felhasználási területe

Az épületenergetikai vizsgálatoknál a hőkamera használata nagyban megkönnyíti a szakemberek munkáját. Az épületgépészeti gyakorlatban is óriási hasznot hozhat a termokamera, mert használatával megelőzhetőek a nélkülözhetetlen feltárások, és gyors helyzetfelismerést tesz lehetővé.

Padlófűtés, mennyezeti, falhűtés-fűtés esetén utólagosan nagyon nehéz rájönni a problémákra. Ha nem működik megfelelően a rendszer, dugulás van, esetleg a kivitelező hanyag munkát végzett, és nem volt megfelelő a csőfektetés, feltárás nélkül szinte lehetetlen megtalálni a probléma forrását. De egy esetleges csőtörés feltárásánál is hasznos segítség lehet az eszköz. A gyakorlati alkalmazásra egyik jó példa, egy megtörtént eset, ahol hőkamera nélkül bizony csak a sötétben tapogatóznánk a rendszert illetően. Hőszivattyús családi házban panaszkodtak a lakók, hogy túlzottan magas a fogyasztás, ellenben a téli fűtési szezonban alacsony a lakásban a hőmérséklet, szinte megfagynak a lakók. Ennek egyik oka az egyszeres kígyóvonalú fektetés, ahol a csőhálózat elején lévő födémfelületen más hőmérséklet lesz, mint a csőhálózat végénél. Homogénebb, és ezáltal jobb a hőeloszlás a kettős kígyóvonalú fektetés esetén, ahol a meleg és a hideg csövek felváltva követik egymást. A fényképfelvételeken megállapítható volt, hogy egy-egy padlófűtési kör csőkiosztási távolsága nagyon ritka, mely hatására a padló felületi hőmérséklete szinuszgörbe szerint erősen hullámzik. A fűtőcsövek fölött magas a padló felületi hőmérséklete, a két fűtőcső között pedig alacsony. Sűrűbb csőkiosztás esetén a szinuszgörbe amplitúdója kisebb, ezért kellemesebb, homogénebb a felületi hőmérséklet.

Bizonyítási erő

A WC-csésze alatt padlófűtési csőkígyó lett lefektetve, ezért a padlóba való fúrás és csavarozás nem megengedhető. Viszont a WC melletti zuhanyzó alá már nem kerültek padlófűtési vezetékek, pedig célszerű lenne itt a fűtés.

A hőkamerás felvételeken ezen felül megállapítható volt, hogy a szobák bizonyos helyeire már nem jutott cső, így a padlófelület kellemetlenül hideg maradt.

A vizsgálatok képei egyértelműen tanúskodnak a szakszerűtlenségről, az eredeti kivitelező is elismerte a hibákat. Egy bírósági eljárás esetén így jó, szemléletes bizonyítékot lehet előtárni, valamint meg lehet győzni az építőt arról, hogy a hibát neki kell kijavítani.

Sokszor előfordul, hogy bizonyos padlófűtési körök rosszul teljesítenek. Ebben az esetben egy esetleges dugulás is könnyen felderíthető, és a szükséges beavatkozás minimális bontással elvégezhető. A tanulság az, ezekből a történetekből, hogy bátran használjuk ki a rendelkezésre álló lehetőségeket. Egy hőkamera vásárlása bizony borsos kiadás, és nem is éri meg igazán, csak az erre szakosodott szakembereknek. Érdemes tehát megfontolni ezt a vizsgálati módszert ott, ahol ez lehetséges.

Általunk hasznát készülék

GTC 400 C PROFESSIONAL

A hőmérséklet-különbségek azonnali megjelenítése az intelligens dokumentáció segítségével

  • Gyors adatcsere és a hőképek egyszerű dokumentálása a Bosch Thermal alkalmazással

  • A „kép a képben” technológia egymásra illeszti a hő- és valós képeket a mérés helyének egyszerű meghatározása érdekében

A GTC 400 C Professional hőkamera méri és másodpercek alatt megjeleníti a hőmérsékleti különbségeket, az eredmények pedig egyszerűen menthetők. A Bosch Thermal alkalmazás rögzíti és gyorsan továbbítja a mért értékeket. Az intelligens „kép a képben” technológia egymásra illeszti a részletes valós és hőérzékelési képeket (19 200 pixel). Az eredmény: kiváló minőségű kép és a hőmérsékleti különbségek helyének egyértelmű meghatározása. A kettős áramforrású rendszernek köszönhetően 12 V-os lítium-ion akku és hagyományos alkáli elemek is használhatók.

Ideális szigetelés, fűtőrendszerek és hőátadás vizsgálatára, valamint a túlmelegedett részek kereséséhez.

Az intelligens GTC 400 C Professional számos szakember számára kiváló minden projektszakaszban: a megrendelővel való megbeszéléstől kezdve a helyzetet bemutató éles képeken át az előkészítő feladatokig (pl. a vezetékek elhelyezkedése) vagy éppen a projektdokumentációig és a nyomon követési műveletekig. A mérőműszer gyógyászati célra nem használható.