Otthonfelújítási támogatás, kazáncsere és más felújítás megvalósításra

Használja ki az 50%-os támogatást és legyen Önnél is  kazáncsere! A kazáncsere ideális befektetés mivel, hogy a további fogyasztásunkat is csökkentjük.

Általános tájékoztató

A gyermeket nevelő családok lakhatási körülményeinek javítása, a hazai lakásállomány megújulásának ösztönzése és az építőipari ágazat fehérítése érdekében a központi költségvetésből vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatásként otthonfelújítási támogatás (a továbbiakban: támogatás) vehető igénybe.

A támogatás igénybevételének feltételeit a gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatásáról szóló 518/2020. (XI. 25.) Korm. rendelet szabályozza.

Rendeletet itt olvashatja:

518/2020.(XI.25.) Kormány rendelet

Gyakori kérdések

Kik igényelhetik az otthonfelújítási támogatást?

Mindegy, hogy az igénylő házas, egyedülálló vagy elvált, ugyanúgy megkaphatja a támogatást, ám annál fontosabb, hogy legyen legalább egy 25 év alatti gyermeke, akivel közös háztartásban él. Elvárás, hogy legyen magyarországi társadalombiztosítása, és hogy ne legyen fennálló köztartozása. A közfoglalkoztatottak, vagyis a közmunkások nem igényelhetik a támogatást. Házastársak vagy élettársak közösen pályázhatnak.

Mennyi pénzt jelent az otthonfelújítási támogatás?

Az otthonfelújítási támogatás keretében igényelhető összeg legfeljebb 3 millió forint lehet, de az állam csak a számlával igazolt felújítási költségek 50%-át fedezi. Vagyis a maximum összeget egy hatmilliós felújítással lehet kihasználni, amiből 3 millió forintot önerőből kell kifizetni.

Fontos szabály még, hogy a támogatás felét anyagköltségre,  például kazáncsere esetén kazán, csövek, idomók, segédanyagok, a másik felét munkadíjra lehet csak költeni, és nem lehet csak egyik vagy másik költségtípust kiválasztani, a támogatás igénybevételéhez mindkettő kihasználására szükség van. Ez azt jelenti, hogy mindkettőre maximum másfél-másfél millió támogatást lehet igénybe venni

Milyen felújítás végezhető az otthonfelújítási támogatásból?

Egyszerűbb azzal kezdeni, amire a rendelet szerint nem fordítható az otthonfelújítási támogatás: lakótér bővítésére nem költhető. Ez azt jelenti, hogy az emelet-ráépítés vagy a tetőtér-beépítés nem támogatott.

Ezeken kívül azonban sokféle felújítás finanszírozható belőle. Kiépíthető vagy kicserélhető a víz-, csatorna-, elektromos- és gázhálózat, valamint kialakítható vagy korszerűsíthető a fűtési rendszer. A támogatás költhető még az ingatlan külső festésére, szigetelésére (lábazat-, hő-, hang- és víz szigetelés), a külső nyílászárók és a redőnyök cseréjére, biztonsági rács felszerelésére vagy cseréjére, a tető cseréjére, felújítására, szigetelésére, kazáncsere, kémények építésére, korszerűsítésére, klímaberendezés beépítésére, cseréjére, napkollektor, napelemes rendszer telepítésére, cseréjére.

A lakás belső tere teljesen felújítható, beleértve a lakás helyiségeinek fali, padló-, födém- vagy álmennyezeti burkolatának cseréjét, felújítását, festését, kazáncsere, tapétázását, a galériaépítést vagy a belső lépcső kialakítását és cseréjét, illetve a fürdőszobai szaniterek beépítését vagy cseréjét. Ezen kívül felújítható a nyári konyha, a mosókonyha vagy bármilyen egyéb tároló, építhető garázs, terasz, loggia, erkély, előtető, kerítés, de még télikert kialakítását is finanszírozzák.

Hogyan működik az igénylés?

Az otthonfelújítási támogatást utólag lehet kérni, vagyis a felújításnál előfinanszírozás szükséges. Meg kell őrizni minden számlát, ami az anyagköltségre és a munkadíjra vonatkozik, valamint vállalkozói szerződésre is szükség lesz. Az egyéb mellékelendő dokumentumok listáját itt lehet megtalálni.

Ha minden számla kifizetése megtörtént, akkor innentől 60 nap áll rendelkezésre, hogy a támogatást megigényeljük. Az otthonfelújítási támogatást a Magyar Államkincstár elektronikus felületén lehet igényelni Ügyfélkapu segítségével, vagy akár postai úton és személyesen, a kormányablakon keresztül is intézhető. Ez az állami támogatás jelen állás szerint 2022. december 31-ig él, vagyis még a jövő év folyamán is biztosan elérhető marad.

Kérelem benyújtása elektronikus úton – kitöltést segítő videók

Bejelentkezés, adatmegadás

Mellékletek kitöltése

Dokumentumiok feltöltése, csatolása, hitelesítésé

Elküldés ellenőrzése

Hiánypótlás

További információ: